17.11.2018 – Babráci Luďkovi Sobotovi slušeli

Proslulý komik Luděk Sobota a jeho manželka (herečka a pečovatelka) Adina, v Galerii Záliv pokřtili 17. listopadu 2018 knihu literárních grotesek Babráci. Čerstvě vydaný titul ani nestačili přelouskat, zato pochválit ano. Pouhé prolistování jim napovědělo, že knížka bude úspěšná, však také šla na dračku.

Večer protkali barvitou muzikou harmonikáři, duo Horváth a Stančík a svým zpěvem vznešeně povýšila Michaela Katráková (zapěla árii z Prodané nevěsty), kterou se snažil podpořit i Luděk Sobota. Zpíval střídavě obrabaně a neohrabaně a za recitaci písně byl odměněn potleskem. Během vystoupení si také liboval, že dárkem obdržel tričko (lze ho použít v létě na plovárnu, v zimě místo noční košile), zdobené obrázky od malířky komiksů Bublany, která čirou náhodou vystavovala své práce v lázních Bechyně. V její tvorbě jde výlučně o legraci, což je dnes vzácný úkaz.

Nakonec je možné prohlásit, s přihlédnutím na celovečerní výkon Luďka Soboty, že babrákem opravdu není a nikdy nebude. Pokřtěná kniha je o jiných lidech (některých však z Bechyně).

Text: Pavel Šmidrkal. Foto: Martin Okrouhlica a Václav Vomáčka